top of page

LEREN VAN EEN KUNSTENAAR


In het programma Leren van Diversiteit & Innovatie was in december kunstenaar Joost Conijn de inleider. Joost draagt de boodschap uit dat er veel meer mogelijk is dan je denkt, als je het maar doet. Hij toerde bijvoorbeeld met een houten auto (die ook nog op hout rijdt) door Oost-Europa en vloog met een zelfgebouwd vliegtuig door alle woelige gebieden van Afrika. Zijn uitermate inspirerende presentatie resulteerde in een groot aantal “wijsheden” die de deelnemers met elkaar hebben gedeeld. Een greep uit de vele: “Als je regels wil omzeilen, kan je dat het best doen door mensen mee te nemen in je verhaal: hoe zou het dan wel kunnen?”; “Doe alles wat je doet intens: gevoelig voor wat er gaande is, in je eigen kracht blijvend maar die wel laten groeien; als je leven er van afhangt, doe je alles vanzelf heel goed”; “Problemen los je op als ze zich voordoen; je vooraf er op concentreren betekent dat je nooit begint”; “Hoe complexer een situatie, hoe meer je jezelf moet zien als speler in een toneelstuk of een verhaal: vanaf een afstand naar jezelf kijken leidt dan tot een oplossing”; “Het is van belang af en toe verwarring te zaaien”.

Joost noemde het niet, maar hij creëerde volop verbazing, niet in het minst over hoe we zelf in de wereld staan.


bottom of page