top of page

LEREN VAN DIVERSITEIT

& INNOVATIE

      Zie verder over

      Leren van Diversiteit & Innovatie:

 

Rik Maes

Programmamanager
Leren van Diversiteit 
& Innovatie

WAT IS LEREN VAN DIVERSITEIT & INNOVATIE

De roep om innovatie in organisaties is sterk: de zekerheden van gisteren zijn de valkuilen van vandaag, we leven in een tijd van “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Beter presteren dan gisteren is goed, maar in veel gevallen niet langer voldoende; “planning” dient te worden aangevuld met “preparing”, voorbereid zijn op de onverwachte situaties waarin de organisatie kan (en zal) terechtkomen.
 

En toch hebben organisaties het hier moeilijk mee: institutionele verkokering staat echte vernieuwing in de weg. Ze slagen er niet in om de creatieve kracht van hun medewerkers te mobiliseren, omgekeerd hebben deze medewerkers moeite om van onderop vernieuwing op gang te brengen.
 

Het programma Leren van Diversiteit & Innovatie biedt een platform om je innovatief vermogen te vergroten door op topniveau kennis te nemen van inzichten uit zeer uiteenlopende disciplines. Niet ‘best practice’, maar ‘best idea’, waardoor je dit laatste vervolgens in je praktijk als professional kunt toepassen.
 

De grondgedachte achter Leren van Diversiteit & Innovatie is dat een open ‘mindset’ en verbeeldingskracht onontbeerlijk zijn om adequaat als professional te kunnen handelen. Meer dan grootschalige innovatie-programma’s, zijn dit immers de bronnen van grensverleggende innovatie. Verbonden zijn met personen buiten je eigen werkveld is een bron van creativiteit; vanzelfsprekendheden binnen één gebied of community leiden vaak tot waardevolle ingevingen in een nieuwe omgeving. Leren van Diversiteit & Innovatie is leren van de/het andere in optima forma. 

 

 

DE REEKS SESSIES WORDT AFGEROND MET EEN WEEKEND OP EEN INSPIRERENDE LOCATIE:

  • 2012/2013 vond plaats in het atelier van kunstenaar Koen Vanmechelen, annex het onderdak van de ‘Open University of Diversity’.

  • 2013/2014 heeft plaatsgevonden in Kasteel Gronsveld nabij Maastricht.

  • 2014/2015 vond plaats in Priorij Corsendonk, een voormalig Klooster in Turnhout, België.

  • 2015/2016 vond plaats in Kasteel Borghof, waar we te gast waren bij architectenbureau De Gregorio & Partners

  • 2016/2017 en 2017/2018 vond plaats in Salons van Dijck in Mechelen

  • 2018/2019 vond plaats in het Begijnhof in Leuven

  • 2019/2020 en 2020/2021 is er geen afrondend weekend georganiseerd in verband met de corona pandemie

  • 2021/2022 vond plaats in de voormalige mijnsite C-mine in Genk

  • 2022/2023 werd georganiseerd in Sint-Niklaas en op het nabijgelegen kunstterrein van Verbeke Foundation

cmine.jpg

C-Mine Genk

Verbeke_edited.jpg

Verbeke Foundation

 

TESTIMONIAL
RODERICK-PIETER BLANK

 

“Het programma Leren van Diversiteit & Innovatie van AI&M biedt precies waar ik naar op zoek ben: een afwisselend en indrukwekkend programma in een prettige en inspirerende omgeving waarbinnen deelnemers met elkaar kennis delen. Wat me meteen opviel was de grote betrokkenheid en passie van de sprekers, gecombineerd met hun deskundigheid, verdiepende ervaringen uit de praktijken en frisse blikken. Door het enthousiasme van de sprekers en de deelnemers sloeg de vonk echt over.

 

Het programma is van het begin tot het eind boeiend en biedt een unieke en persoonlijke leerervaring. Je wordt uitgedaagd het ondenkbare te denken. Wanneer je anders wilt, dan is anders kijken en leren denken een absolute voorwaarde. Daarbij is het een goede check: wie ben je, waar sta je en wat heb je nodig om als professional je innovatieve vermogen te vergroten? Je krijgt handvatten om hiermee aan de slag te gaan in de praktijk. Het maakt daarbij niet uit wat je achtergrond of je ervaringsniveau is; iedereen haalt er veel uit voor zichzelf. Ik ben onder de indruk geraakt van dit programma, met als kers op de taart het fantastische en heel gezellige afsluitende weekend. Daarom doe ik volgend jaar graag weer mee.”

Roderick Pieter Blank.jpg

Roderick-Pieter Blank

Strategisch adviseur Bureau Directie Ondersteuning IV Belastingdienst


Deelnemer

Leren van Diversiteit & Innovatie

Kasteel Borghof

Priorij Corsendonk

Kasteel Gronsveld

Open University

of Diversity

bottom of page